SÖZLÜK
Elektrikli Araç (Ev - electric vehicle): Elektrik motorundan güç sağlayan araçlardır. Bir veya daha fazla elektrikli motor kullanabilir.
Ev Modelleri: "EV" electric vehicle
BEV (Tamamen Elektrikli Araç): Sadece elektrik şebekesi üzerinden şarj edilir. Pille çalışan bir elektrik motoruyla çalıştırılır, fosil yakıt gerektirmez. % 100 emisyonsuz olduğu anlamına gelir.
PHEV (Sıvı Yakıt + Elektrik): "Şarj edilebilir. Hibrit elektrikli araç" Elektrik motoruna güç sağlamak için pilleri, içten yanmalı bir motora güç sağlamak için benzin veya
dizel kullanır. Şarj edildiğinde elektrikli araç olarak çalışmasına, pil bittiğinde ise geleneksel içten yanmalı motor olarak çalışmasını sağlar.
HEV (Hibrit + Sıvı Yakıt "Şarj EDILMEZ"): Şarj edilmez, geleneksel benzinle çalışan araçlar ile tamamen elektrikli seçenekler arasında bir köprü görevi görüyor.
Sürüş sırasında kendi elektriğini üretir ve kullanır.
FCEV (Yakıt Hücreli Elektrikli Araçlar "Sıvısal kaynak"): Elektrik üretmek için hidrojeni oksijenle birleştiren hidrojen yakıt hücreleriyle çalıştırılıyor. Hidrojen, sıvı halde
klasik bir şekilde pompa yardımıyla araca dolduruluyor. Bu elektrik daha sonra aracı hareket ettirmek için elektrik motoruna güç sağlıyor.
Mod: Şarj ekipmanını, bir elektrikli araca bağlamak için kullanılan farklı sistemleri ve iletişim yöntemlerini ifade eder.
Mod 1: Bir Faz, standart ev fişi ve özel bir şarj kablosu kullanılarak şarj edilir. Bu Mod, yavaş şarj hızı sunar. Genellikle acil durumlarda kullanılır. Güvenlik seviyesi düşüktür.
Mod2: Bir Fazlı normal ev veya iş yeri prizlerine bağlanabilir, yerleşik korumalı (cihazda) özel bir şarj kablosu ve cihazla şarj edilebilir. Araçla haberleşme sağlar.
Mod3: Üç fazlı, özel şarj istasyonları aracılığıyla şarj etme. Sabit veya mobil şarj istasyonun elektrikli araç arasındaki iletişimini ve şarj işlemini koordine eder.
Bu Mod güvenli ve daha hızlı şarj hızları sunar. Ayrıca sigorta ve kaçak akım rölesiyle çok daha fazla korunaklı hale getirilir.
Mod 4: Aracınızdaki pili kısa sürede şarj edebilen özel Doğru Akım (DC) hızlı şarj istasyonları. Bu mod, özel (DC) şarj istasyonları ve konektörler gerektirir ve genellikle ticari ve halka açık şarj ağlarında kullanılır.
Konnektör (Adaptör Tipleri):
Tip 1 Asya ve USA da ki elektrikli araçlar için "tek fazlı" bir fiş standardıdır. Bu bölgelerden gelen bazı araçlarda Tip 1 girişi mevcuttur. Ara adaptörle Tip 2 ye Çevrilebilir.
Tip 2 Üç ek kablo içeren "üç fazlı" tasarımlarıyla bilinir. Uygun olan her yerde 22 kW a kadar aracın hızlı şarj edilmesini sağlar. Türkiye ve Avrupa'da standart olarak kullanılır.
AC Şarj: En yaygın şarj yöntemidir. Aracın içine "yerleşik şarj cihazı - onboard-charger" yerleştirilmiştir. Şarj istasyonundan gelen Alternatif Akımı (AC),
Doğru Akıma (DC) dönüştüren bir dönüştürücü görevini üstlenir. Dönüştürülen DC gücü daha sonra aracın aküsüne depolar. AC şarj cihazları genellikle 7.2kW ila 22kW arası seviyeleri arasındadır.
AC şarjı ile DC şarjı arasındaki fark: AC, gücü aracın içindeki "yerleşik şarj cihaz" a gönderir. O da pile gönderir. DC, gücü direk pile gönderir.
(Saatte 30 kW - 380 kW arasında cihazın kapasitesine göre güç sağlayabilir)
DC Şarj: Yüksek hızlı şarj çözümü sunar. DC şarj cihazlarının içerisindeki dönüştürücü (AC akımı DC çevirir) aracın "yerleşik şarj cihazını" atlayarak hızlı ve doğrudan pilin şarjını sağlar.
Şarj Hızı: Şarj Hızı, elektrikli bir araçta (EV) bir pilin ne kadar hızlı şarj edilebileceğini ifade eden terimlerdir.
Hız: Genel olarak kilovat (kW) güç birimleri cinsinden ölçülür ve şarj cihazının birim zamanda aküye iletebileceği enerji miktarını gösterir.
AC Şarjı: DC göre daha yavaştır; 3,7 kW ile 22 kW arasında değişir.
DC Şarj: Seyahat sırasında hızlı şarj için uygun, 24 kW' ile 380 kW arasında şarj imkanı sunar.
Etki Eden Faktörler: Gerçek şarj hızı, şarj cihazının kapasitesi, aracın yerleşik şarj sistemi, akünün durumu ve hatta hava koşulları gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Aracınızın hangi cihazla ne sürede şarj hızını bilmek, seyahatlerinizi doğru planlamak için çok önemlidir.
Tak Çalıştır: Tak ve çalıştır, ek ekipman veya kurulum gerektirmeden, bağlandıktan hemen sonra çalışan cihazları veya sistemleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.